Agilityplan Arild
  "Klia en hund och du har funnit en fast anställning"
Franklin P Jones
 


Aktiviteter

Det finns hundratals böcker i ämnet hundaktiviteter. Det viktigaste är att hitta något som både hund och ägare tycker är kul. Först är det vardagslydnad som är ett måste för alla hundar.

Med Humla har jag kontinuerligt gått olika kurser varje termin. Vi började med valpkurs vid 4 månaders ålder i ridhus, fortsatte med unghundskurs. Gick en spårkurs med inriktning på viltspår och eftersök. Därefter tränade jag mycket själv när hon var runt 1-2 år. Vi lekte på agilityplanen där allt utom gungbrädan var jättekul. Humla är orädd för höjder, ljud, nya saker samt mörka utrymmen som tunnlar. Vi gick många egenlagda blodspår i olika terränger.

Senare började vi på brukshundsklubben där vi gick lydnadskurs, aktiveringskurs samt tävlingslydnad. Hon är jätteduktig och efter valparna ska vi komma igång igen. Vi jobbar med Lp2 momenten där det mesta fungerar bra. Humla är inte alls intresserad av leksaker. Bollar, pinnar och trasor har testats. Matte är bästa leksaken. Vår stora utmaning är i apporteringsmomenten. En terrier skakar sitt byte för att "knäcka nacken på det" och det sker även med apportbocken. I nästa klass Lp3 kommer metallapporten och den vill Humla inte ens ta i munnen..............

Cykling i motionssyfte gör vi ibland. Men vi väntade tills hon var 2 år för att skelettet skulle vara helt utvecklat. Aldring i galopp utan bara i trav. Klickerträning har vi gjort lite inomhus. Var en perfekt aktivitet då matte hade diskbråck. Söka upp föremål inne som utomhus är en superaktivitet för hundens hjärna och nos. Naturliga utehinder som stenmurar, stora stenar och omkullfallna träd kan användas till mycket. Endast mattes fantasi sätter gränser - Humla är med på allt.

Malte är en boll och pinn hund. Han är fast övertygad om att det är hans jobb att hämta allt vi slänger iväg. Och han gör det med iver och glädje! Extra roligt är det om vi låter honom apportera på stranden. Han är totalt orädd för vatten och simmar gärna långt ut i havet för att hämta pinnen. Det är härligt att se hur han först simmar rakt mot vågorna för att därefter vända och surfa tillbaka. Han simmar gärna under vatten för att komma åt en sten eller en tångruska, som han därefter kommer fram och lägger vid mina fötter. Om matte inte ber mig hämta något så får jag väl hitta på något själv!

Efter valpkurs vid 4 månaders ålder fortsatte vi med unghundskurs och vardagslydnad. För att träna in de olika momenten använde vi bollen som hjälpmedel. Malte lärde sig snabbt vad "stanna kvar" , "stopp" och "varsågod" betydde, något vi har stor nytta av i vardagslydnaden. En annan aktivitet Malte älskar är att spåra saker vi gömmer inom- eller utomhus. En tom hushållspappersrulle, fylld med hundgodis och därefter försluten i båda ändarna, är jättekul att leta upp. Först måste han gå i mina spår för att hitta den och sedan måste han klura ut vad som krävs för att komma åt hundgodiset. Med lite fantasi är det alltså lätt att aktivera sin hund med enkla medel i vardagen.

 

Grythundar

Ett trädgårdsland i vintervila. Mer behöver inte två unga wheatens ha för att sysselsätta sig med!
Snöboll
Snöbollsjakt i strandklitterna en vinterdag
Se ett bildgalleri om aktiviteter här. Pil vidare
  Created by EFoS Creative Consulting   Sidan uppdaterades av webmaster den 9 feb, 2008   e-post: info@vikenwheaten.se