”Oavsett hur lite pengar eller hur få ägodelar du har, att ha en hund gör dig rik.”
Louis Sabin
 


Om rasen

Softcoated Wheaten terrier är en av de äldsta irländska terrierraserna. Gamla lagar förbjöd den irländske småbonden att ha jagande hundar och Wheaten, som ju är minst sagt lantlig till utseendet, togs fram för att komma förbi förbudet. Bonden behövde en hund som var en "allroundhund", lämplig som både boskaps- och vakthund. Den skulle dessutom hålla efter skadedjur på gården och kunna användas vid småviltjakt. En wheaten måste alltså vara tuff, stark och modig. Den måste också ha hjärna, kunna arbeta självständigt och fatta egna beslut. Wheaten terriern är dessutom tillgiven mot sin ägare och den är en lekfull, snäll och gladlynt hund.

Eftersom en wheaten har en stark vilja och mycket spring i benen så kräver den en fast hand och den vill gärna arbeta både mentalt och fysiskt. Ägaren till en lycklig wheaten har tid för sin hund och tycker det är roligt att arbeta med den. Omvänt kan en wheaten bli en riktig odåga om den får härja fritt och ägaren inte har tid att aktivera den. Om du vill ha en knähund bör du alltså välja en annan ras!

Knähund

En wheaten tar gärna egna initiativ till bus. Att gräva upp dina nysatta tulpanlökar är gjort i ett nafs för en grythund. Det är ju dessutom väldigt skoj att se vad husse eller matte tycker om tilltaget. Själv är den övertygad om att den varit duktig! Räkna också med att en wheaten gärna badar så fort det finns minsta vattensamling och att smutsa ner sig är inget en wheaten drar sig för. Du skall alltså räkna med att lägga ner tid på pälsvård minst en gång per vecka. Ett stort plus är dock att den inte fäller, vilket innebär att du slipper hundhår inomhus.


 

Envisa

"Varför fick vi inte äta upp klematisen?"
  Created by EFoS Creative Consulting   Sidan uppdaterades av webmaster den 9 feb, 2008   e-post: info@vikenwheaten.se